DSCN1217

Čemaž – divji česen

Zgodaj spomladi, ko so vrhovi še zasneženi, lahko v senčnatih listnatih gozdovih z bogatimi humoznimi tlemi že naletimo na živo zelene liste čemaža. Poljane gostih preprog čemaža naznanjajo zeleno zgodnje poletje. Najdemo ga tudi ob rekah, potokih skratka kjerkoli, kjer je dovolj vlage. V zadnjih letih se čemaž pojavlja že od srede februarja (Štajerska, Dolenjska), nato pa ga v višjih legah najdemo vse do konca maja.

Po ljudskem izročilu naj bi ga užival medved, da se znebi strupenih snovi, ki so se mu nabrale v telesu med zimskim spanjem. Od tu tudi latinsko ime čemaža: Allium ursinum-medvedji česen. Ljudje ga poznajo tudi po drugih imenih kot so: čremož, kačji lek, štrkavec, gozdni česen, divji česen.

Čemaž takoj prepoznamo po dolgopecljatih, pritličnih suličastih zelenih listih. Izrazit vonj po česnu nam pomaga, da ga najbolj zanesljivo ločimo od podobnih strupenih rastlin: šmarnice (Convallaria majus) in jesenskega podleska (Colchicum autumnale). Čemaž na gosto raste v rastiščih z veliko vlage. Iz ene čebulice zrasteta dva (redkeje tri) sočna lista do dolžine približno 25 cm in širine okoli 6 cm. Kjer je zemlja dovolj bogata so čebulice na kupu in, ko se čemaž razraste, se oblikujejo za dlan veliki šopi. Med listi pokuka na dan koničasti popek, ki se na golem peclju povzpne tudi do 40 cm visoko. Iz popka se razvije kroglasto belo socvetje in naenkrat postanejo zelene preproge čemaža snežno bele. 

Nabirati čemaž je pravi užitek. Sprehajaš se po prebujajočem se spomladanskem gozdu, poslušaš ptičje petje, trkanje žolne in nabiraš šopke čemaževih listov. Najbolj primerni za uživanje so listi, ki so po okusu prijetnejši od čebulice ali cvetov. Pa tudi najmanj škode povzročimo, če nabiramo samo liste, saj se rastlina še vedno lahko skoraj nemoteno razmnožuje. Če pa že potrebujemo čebulice ali cvetove jih naberimo samo toliko kolikor jih res potrebujemo, spoštljivo in obzirno.

Pazite, da med listi čemaža ne zaidejo listi smrtno strupenega jesenskega podleska ali strupene bele čmerike (Veratrum album album), na spodnjih fotografijah, in pegastega kačnika (Arum maculatum). Šmarnica mu je še najbolj podobna, ampak raste na sušnih in prisojnih tleh. Vendar brez skrbi, ko boste čemaž spoznali, ga ne boste mogli več zamenjati. 

Čemaž je prava bomba okusa in zdravja. Naberimo si ga z uvidevnostjo in uživajmo v dobrih in zdravih jedeh!